TEKSTİLBANK | Ücretsiz Tez Ödev Proje Sunum | Türkiyenin Tekstil Döküman Bankası |

Orjinal Görünüm: Farklı Kalite Yaklaşımları
Şu Anda Kısıtlanmış Görüntüleme Modundasınız. Orjinal Görünüm için, Buraya Tıklayın
Farklı Kalite Yaklaşımları :

A) İSTATİSTİKİ KALiTE :
“Bu yöntem istatistiki kalite kontrol olarak adlandırılmakta olup istatistik sayesinde üretim sırasında ortaya çıkabilecek bozukluklar önceden tahmin edilmeye ve düzeltici önlemler buna göre alınmaya başlanmıştır” (7 )
İstatistiğin buradaki önemi üretimin her aşamasında karşımıza çıkmaktadır. Üretimin kontrol altında olup olmadığı istatistiksel tekniklerle belirlenmesi ve kontrol edilmesi; olağan dışı bir durum varsa bunun fark edilmesi ve sebeplerinin belirlenmesinde rol oynar.
B) TİCARİ KALİTE:
“Ticari kalite ile ilgili olarak temelde üç kavram üzerinde durulmaktadır.Bunlardan birincisi tasarım kalitesi ,ikincisi üretim kalitesi ve üçüncüsü kullanım kalitesidir.
Üretim kalitesi ile ,tasarım kalitesinin ürüne yansıtılması çabalarının bir göstergesidir.Bir ürün tasarım aşamasında ne kadar üretim ve olanaklara uygun olarak tasarlanırsa üretimde kalite o derece artacaktır. Uyum kalitesi olarak ta adlandırılır.
Kullanım kalitesi ise ,kullanım süresi içinde ,bakım ve servis imkanları , yedek parça bulunabilmesi gibi etmenleri içerir.” ( 7 )
C) EKONOMİK KALİTE :
“ Ürünün sağladığı ek karın aşıldığı kalite seviyesidir.Üretici malının belirli bir karla satmak tüketici ise malı en ekonomik şekilde almak ister.İşte bu iki tarafında ekonomik beklentilerinin üstüne çıkıldığı anda ekonomik kalite yakalanmış olunur.Başka bir deyişle gelir ve kazanç azaltma kavramını irdeleme yöntemlerinden biridir. Aynı zamanda ekonomik kalite yöneticilere , müşterilerin harcama-kar ilişkisine bakarak kaliteyi ne şekilde açıkladıklarını da hatırlatır.” ( 8 )
D) SOSYO – ORGANİZASYONEL KALİTE :
“ Sosyo – organizel kalite boyutu işletmede bulunan insan kaynakları ile ilgilidir.
Sosyo-organizel işletmedeki çalışanların bir amaç çevresinde yoğunlaşması, motive edilmesi,çalışma planının yapılması ve bunun sonucunda istenen kalite ortamında kaliteli üretim. Bu konuda en somut örnek Kalite Kontrol Çemberleridir. Üretim veya hizmet işletmesinde çalışan kişilerin oluşturduğu ekip ,maliyet, verimlilik ,çalışma koşullarının düzenlenmesi ve iş güvenliği gibi konular yanında doğrudan kaliteye yönelik çalışmaktadırlar.” ( 7 )
E) STRATEJİK KALİTE :
İşletmeler varlıklarını sürdürebilmek için değişiklikleri önceden tahmin etmek ve rekabet ortamında üstünlük sağlamak zorundadırlar.İşletme ile çevresi arasındaki ilişkileri analiz ederek , işletmenin hedef ve amaçlarının belirlenmesi ve bunları gerçekleştirecek faaliyetlerin tespiti ve bunları gerçekleştirecek kaynakların sağlanması işletmenin stratejisi olarak tanımlanır.
Stratejik yönetim ise ,işletmenin dış çevreyle olan ilişkilerinin düzenlenmesi ve yönünün belirlenmesi için yapılacak faaliyetlerin planlanması, örgütlenmesi,uygulanması,koordinasyonu ve kontrol edilmesi süreci olarak tanımlanabilir.
Şirketlerin rekabet ortamında varlıklarını devam ettirmeleri ve kar etmeleri, ürünlerinin ve kalitelerinin iyi stratejik yöntemlerle kullanılmasına bağlıdır. Satış , pazarlama, reklam , hizmet stratejilerinin planlaması ve bunların şirketin amacına yönelik kullanılması devamlılık için gereklidir.
Referans URL