TEKSTİLBANK | Ücretsiz Tez Ödev Proje Sunum | Türkiyenin Tekstil Döküman Bankası |

Orjinal Görünüm: TEKSTİLDE FASON ÜRETEN YAŞAMAZ MARKA OLAN KALIR
Şu Anda Kısıtlanmış Görüntüleme Modundasınız. Orjinal Görünüm için, Buraya Tıklayın
TEKSTİLDE FASON ÜRETEN YAŞAMAZ MARKA OLAN KALIR

Ramsey Giyim'in sahibi Remzi GÜR, hiçbir sanayiinin uzun vadeli teşviklerle yaşayamayacağını tekstil sektöründe de işlerin bu haliyle 4-5 yıl daha sürdürülebileceğini söyledi.

"Tekstil sektörü ölecek, bunu suni tedbirlerle yaşatamazsınız" diyen Koç Holding Finansman Grubu Başkanı ve Eski Merkez Bankası Başkanı Rüşdü SARAÇOĞLU'na sert tepki gösterilirken, bazı sanayiciler de Türkiye'nin bugünkü üretim anlayışıyla, yola devam etmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Ramsey Giyim'in sahibi Remzi GÜR de fason üretim anlayışının uzun süre sürdürülemeyeceği kanaatinde olanlardan.

GÜR, Türkiye'nin tekstili fason üretici olarak uzun vadede sürdürmesinin mümkün olmadığını, işlerin bu haliyle ancak 4-5 yıl daha sürdürülebileceğini söyledi. Tekstilin öldüğü söylemlerine katılmadığını ancak uzun vadede sektörde bu kadar büyük imalatçının olamayacağını belirten GÜR, "Dünya ile rekabet edecekseniz o şartları sağlamanız lazım. Aksi taktirde Türkiye şartlarıyla götürmeniz mümkün değil. Eğer markalaşıyorsanız, markayı da imalat payında ucuzlatabiliyorsanız yaşama şansınız biraz daha uzar. Eğer markalaşamıyorsanız fason üretimle uzun vade yaşayamazsınız" dedi. Dünyada her şeyin markalaşmaktan geçtiğine dikkat çeken GÜR, marka yaratılamaması durumunda rakiplerin pazarı ele geçirmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Kurtarıcı Projeler Bulunmalı
Hiçbir sanayiinin teşviklerle, uzun vadeli yaşayamayacağının altını çizen GÜR, "Geçici dönemlerde sanayii bir zorluktan atlatmak için teşvik sağlayabilirsiniz ama bunu uzun vadede devam ettiremezsiniz. Uzun zaman devam ettirirseniz piyasa koşullarını yerine getirmesine mani olursunuz. Piyasa koşullarında yaşamadığı için de sağlıklı olmaz" dedi. İhracat yapıldığı için devletten bir şey istenmesinin anlamlı olmadığına dikkat çeken GÜR şunları söyledi; "Ben ihracat yapıyorum diyerek devletten bir şey istemenin anlamı yok. Herkes kendisi için yapıyor. Kendinizi kurtaracak projeler bulmanız lazım. Türkiye Cumhuriyeti devletinin gücü belli. Nereden bulup verecek ki, sizden almayacak benden almayacak, işçiden almayacak, memurdan almayacak vergi almayacak nasıl yapacağız?"

Üretim Çin, Hindistan'a Kaydırabilir
Tekstil sektörünün ucuz işgücü anlamında Çin'le rekabet etmesinin mümkün olmadığını belirten GÜR, "Çin işçisine 30-50 dolar ödüyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey mümkün değil. Biz de işçimizin maaşını Çin'in seviyesine getiremeyiz. Sonuç olarak Türkiye'nin Çin'in ürettiği gibi ucuz üretme şansı yok" diye konuştu. Türkiye'nin Çin yerine bir Avrupa ülkesi olarak Avrupa'daki şartlara uygun üretime geçmesi gerektiğinin altını çizen GÜR, "Şöyle söyleyeyim İstanbul'da bir Four Seans, bir Hilton, bir de Sheraton var. Bütün oteller aynı standartta değil. Çin'de dünya standartlarında mal üretmiyor. Çin'in müşterisi ile İtalya'nın Türkiye'nin Almanya'nın ürettiği malın müşterisi ayrı. Yani Türkiye'nin Avrupa ülkelerinin yaptığı gibi kalite, marka üretmesi gerekiyor" dedi. Avrupa bugün nasıl ucuz üretimler için Çin'e gitmişse, Türkiye'nin de Çin'de Hindistan'da, Bangladeş'te üretim yapmayı tercih edebileceğini belirten GÜR, Türklerin de bu ülkeler de işveren olabileceklerini, bu ülkelerde üreterek Avrupa ve dünyaya ihraç edebileceklerini söyledi.

Kaynak: Referans Gazetesi /Kenan ŞANLI
Referans URL